Thursday, January 17, 2019

grip hastalığı


Grip hastalığı, influenza denilen bir virüsla olur. Hastalığın 2 ile 5 günlük bir  kuluçka süresi vardır. Hastalık , hasta kişilerin ağız, burun sekresyonşları ile hapşurma, öksürme ya da virüsün bulaştığı ellerle dokunma tokalaşma sonucu bulaşır.Aniden başlayan  yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk , baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, öksürük , bazen ishal ve kusma ile karakterizedir.

Grip, özellikle 2 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler , astım gibi akciğer hastalığı olanlar, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar , diyabetikler ve  bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi hastalık tablosuna neden  olabilir.
Bu risk grubundaki hastalar grip şüphesinde  mutlaka hekime başvurmalıdır.
Grip tanısı yapılacak  testlerle kesinleştirilebilir.
Grip salgını sırasında, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, sık sık el yıkamalı, mümkünse kalabalık ortamlara girmemeli, gripli hasta ile temas zorunluğu varsa maske takmalı, bol sıvı tüketmelidir.
Grip olan kişiler ne gibi önlemler alabilirler.?
Hastalar  kalabalık ortamlara girmemeli
Hapşırma ve öksürmeleri esnasında mutlaka tek kullanımlık kâğıt mendilleri kullanmalı ve kullandıktan sonra etrafa temas ettirmeden çöpe atmalılar.
Bol sıvı almalı
 Yatak istirahatı kesinlikle gerekir.
Gripte antibiyotiklerin yeri yoktur. Antribiyotikler florayı bozarak hastalığı şiddetlendirebilir. Doktor kontrolü olmadan ilaç alınmamalıdır.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...