• Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve
meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidan.
Bu
besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan
korunmada önemli rol oynar.
• C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını
sağlar ve savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber,
maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal,
limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir.
C vitamini kaybını önlemek için salatalar
da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
• E vitamininin en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır.
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller
E vitamini zenginidir.
• Balık, balıkyağı, fındık ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
Ayrıca zeytinyağı, fındıkyağı gibi sıvı yağlarda bulunan
Omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu
etkiler.
• Çinko, yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını azaltır.
En iyi kaynakları, kırmızı et ve kabuklu deniz
ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir.
• Kefir ve yoğurt florayı güçlendirerek gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturur.
Yoğurt prebiyotiktir, yani probiyotiklerin üremesini
arttırır.
Kefir, probiyotiktir ve tümör oluşumunu engeller.
Ayrıca bol miktarda vitamin sentezi yaparlar.
Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B
kompleks vitaminlerinin emilimini de arttırır.
• Bal, ağız, boğaz ve bronşlardaki enfeksiyonlarda
doğal bir ilaç olarak kullanılır.
• Sarımsağın yapısında bol miktarda su, fruktoz
içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif
ve serbest aminoasitler bulunur. Sarımsak ayrıca
yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt,
çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile
az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir.
• Karamürverin meyvelerinden hazırlanan ilaçlar
üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Karamürver, hem bağışıklık sistemini
güçlendirici etkiye sahip hem de antiviral etkilidir.
Tükettiğimiz gıdaların doğru seçimi ve koruyucu /
tedavi edici bitkiler ile bir çok hastalıkla mücadele
edebileceğimiz gerçeğini unutmayarak, uzman hekimlerin doğru tedavi yaklaşımları ve günümüz tıbbının imkanları ile daha sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.
Hastalıklardan korunma ve tedavide bitkisel tedavilerin ve gıdaların, kullandığımız ilaçlarla etkileşimleri olabileceği, yani ilaçların istenen etkilerini azaltıp,
arttırabileceklerini akıldan çıkarmamalıdır. Bu tedavileri uygulamadan önce mutlaka tedaviyi üstlenen
hekime danışılmalı.
Karamürver, zencefil, adaçayı, karabiber ve
melisa yapraklarından yapılan çay bağışıklık sistemini güçlendirir. Mürver bitkisinin içerisindeki flavonoidler ve antosiyaninler antioksidan etkisinin
yanı sıra bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterir ve
vücudun direncini arttırır.
Ülkemizde yaygın olan ve oğul otu olarak bilinen
ve günlük rahatsızlıklardan özellikle uçuk iyileştirici
etkisi için kullanılan Melissa Officinalis sulu özütünün uçuk virüsüne karşı antiviral etkisi 2 klinik
araştırma ve 3 in vitro çalışma ile araştırmacılar tarafından kanıtlandı. Herpes Labialis virüsüne karşı
antiviral etkisi için klinik araştırma ve sırasıyla HIV,
Influenza ve Vaksinia virüslerine karşı in vitro çalışmalar yapılmıştır.
Yapılan çalışmalar sonucunda melissa kreminin
Herpes simplex lezyonlarında şikayetlerin azaltılmasında ve enfeksiyonların tedavi edilmesinde
pozitif sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Adaçayının
içerdiği uçucu bileşenlerin, ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi)
yararlı olduğu biliniyor.
Son yıllarda karabiberin içindeki piperidinin santral sinir sistemi üzerinde uyarıcı, ağrı kesici ve ateş
düşürücü etkileri de tespit edildi. Ayrıca zeytinyağı,
fındıkyağı gibi sıvı yağlarda bulunan Omega-9 yağ
asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.
Prof. Dr. Gülçin KANTARCI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aynısefa çiçeği
calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...
-
Kendini koruma ve savunma becerisi olmayan bebeğimizin güvenliğinden biz ebeveynler sorumluyuz. Yenidoğan dönem...
-
Prof. Dr. Yonca Tabak kışın yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği ile çocuğunuz nasıl daha az hasta olabil...
-
1- Pişik: Bebeklik döneminde çok sık karşılaşılır.. Pişik, bebek bezinin temas ettiği yerlerde, kapalılık, terleme, nem, idr...
No comments:
Post a Comment