Tuesday, September 12, 2017

Çocuklarda Öksürük Nedenleri:

Çocuklarda Öksürük Nedenleri:
Öksürük solunum yollarının korunma refleksidir. Genellikle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun (ÜSYE) belirtisidir.
Öksürüğün özelliklerine göre nedenlerini sıralayacak olursak:
1- Okul mevsiminin başlamasıyla birlikte ayda 1-2 kez tekrarlayan, burun akıntısı, aksırık ve bazen ateşle birlikte başlayan kuru öksürük 5-10 gün içinde hafifler, ancak tam kaybolmadan yeni bir burun akıntısı ve aksırık belirtileri ile yeniden başlar, bu durum kış boyunca devam eder.
 Aileler bu durumu iyileşmeyen bir akiğer hastalığı olarak düşünebilir.. Ancak her öksürük dönemi farklı bir solunum yolu virüsüne bağlı bir ÜSYE’dir. Bu dönemlerde hastanın muayenesinde orta kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre gibi bulgular saptanmamışsa antibiyotik tedavisi gereksizdir,
2- Bir viral ÜSYE sırasında 7-10 günden uzun süren ve şiddetinde hafifleme olmayan öksürük, burun/geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler akut sinüziti düşündürmelidir.
3- Küçük bebeklerde 10 günden uzun süren inatçı kuru ve şiddetli öksürükler aşısız ise boğmaca sendromunu düşündürmelidir.
4- Viral ÜSYE sırasında veya sonrasında ortaya çıkan ve bazen nefes darlığı ile birlikte olan hışıltılı solunum, çocukluk çağı astımı veya hava yolu reaktivitesine yol açan mide-yemek borusu reflüsü gibi diğer hastalıkları düşündürmelidir.
5- “Havlama sesine benzeyen” boğuk sesle öksürük, ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve/veya nefes alırken “ötme sesi” gibi belirtiler kurup sendromunu, en sıklıkla akut larenjiti düşündürür.
6- Ateş, halsizlik, iştahsızlık, nefes darlığı, karın ağrısı, göğüs ağrısı, kusma gibi belirtiler zatürreyi düşündürmelidir.
Bir viral ÜSYE sırasında başlangıçta düşen ateşin birkaç gün sonra tekrar yükselmesi, öksürüğün artması veya nefes darlığının başlaması da zatürreyi hatıra getirmelidir.

7- Onbeş günden uzun süren, geceleri artan ardarda gelen şiddetli kuru öksürük nöbetleri özellikle 6 ayın altında bebeklerde ve 8 yaşın üstündeki çocuklarda boğmacayı  düşündürmelidir.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...