Monday, September 10, 2018

okula başlayacak çocuklar için öneriler

Okulların açılması sürecinde ailelere öneriler:

* Çocuğun okula başladığı ilk hafta çocuk için önemlidir. İlk hafta mümkünse çocuğun yanında bulunulmalıdır. Anne-baba gelemiyorsa büyükanne, dede gibi diğer aile büyükleri olmalıdır.

* Tatil dönüşü çocuklara okul açıldığı gerekçesiyle tatilde yaptığı aktiviteler birden  kısıtlanmamalı, aşamalı olarak azaltılmalıdır. Örneğin televizyon seyretmek yasak yerine günde 2 saatten fazla izleyemessin demek daha uygun olur.

* Okulda karşılaştığı durumlarda ne yapması gerektiği çocuğa anlatılmalıdır.’’  Eğer bir sıkıntın olursa öğretmenine söyleyebilirsin.’’ gibi yol göstermelidir.

* Çocuğun okulla ilgili hatalı  davranışları cezalandırılmamalı, yaptığı güzel davranışları ödüllendirilmelidir. Sarılmak, kucaklamak bir ödüldür.

* Okul çağı çocukları için kahvaltı oldukça önemlidir. Çocuklar sabah kahvaltı yapmadan okula yollanmamalıdır.

* Okula  başlamadan önce , çocukla birlikte okulu görmek ve öğretmenle tanışmak, çocuğun kaygısını  azaltmak için önemlidir.

* Okula gitmek istemeyen  çocuklara karşı, okula gidecekleri konusunda kararlı bir tutum sergilemek gerekir, çocuğu her gün okula götürmek, çocuğa kararlı olduğunuz mesajını verir.

* Okul korkusu yaşayan  çocuklara kızmak yerine, sakin ve iletişime açık bir şekilde konuşmak, onların duygularını anlamaya çalışmak daha yararlı bir tavır olur.

* Çocuklarla okula neden gitmeleri gerektiği konusunda önceden konuşup bilgi verilmelidir. Bu, onların okula uyumunu  kolaylaştırır.

* Okula gitmek istemeyen çocuklar kendilerini ağlayarak ifade ederler. Ağlayan çocuğa kızmak yerine sakince konuşup , onu  anladığınızı hissettirmeniz çocuk için önemlidir.

*Okullar açılınca abur cubur tabir edilen besinleri tüketmesine izin verilmemeli. Alternatifler sunmalıdır. 
Kolalı içecekler yerine ayran, hamburger yerine peynirli sandviç, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeye özendirilmelidir.

* Okula başlamadan bir süre önce çocuğun okul saatleri düzene sokulmalıdır.Çocuk belli saatlerde yatmaya alıştırılmalıdır.

* En iyi okul en yakın okuldur, küçük bir çocuğu servisle uzak mesafede bir okula yollamak yorulmasına ve enerjisinin azalmasına neden olur.

* Anaokuluna başlayan çocuklar giysilerini giyip çıkarma, diş fırçalama, kendi kendine yemek yiyebilme gibi öz bakım becerilerini kazanmış olmalıdır.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...