Thursday, August 24, 2017

Sağlam Çocuk Takibi Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?


Bu süre büyümenin hızlı olduğu dönemlerde daha sık olmakla  birlikte, aşının olup olmaması ve özel/ailevi sorunların olup olmamasına göre değişebilir.
 Özel bir durum olmadığı sürece sağlam çocuk izlem programı:
·         Doğum anı ve doğumdan hemen sonrası
·         Ilk 48 saat
·         2.hafta
·         41.gün
·         2.ay
·         İlk 6 ayda takipler 1 ay arayla
·         6-12  ay arası 2-3 ayda bir
·         1-2 yaş arası 3 ayda bir
·         2-6 yaş arası 6 ayda bir
·         6 yaştan sonra da yılda bir olarak devam edilmektedir.

Doğumdan sonra 3-5.günler arası ya da taburculuktan 48- 72 saat sonra beslenmenin değerlendirilmesi ve sarılık gelişip gelişmediğinin gözlemlenmesi için kontrole çağırmak uygun olur. Anne sütü ile beslenmenin desteklenmesi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem  olması nedeniyle ilk  ayda, ayda bir görülmelidir.
Çocuk sağlılğı izleminde yapılması gereken sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi varsa tanısının konması ve ileriye yönelik rehberlik olmalıdır.
Sorunların tanınmasında iyi bir öykü son derece değerlidir.Çocuk sağlığı izlemleri yeterli  zaman ayırarak yapılmalıdır.
Özellikle yabancıları yadırgayan, doktordan korkabilecek yaştaki küçük çocuklar odaya girer girmez hemen muayene edilmemelidir. Bu sayede çocuğun doktora ve ortama mümkün olduğunca alışmasına imkan verilmelidir.
Anne-baba ile görüşürken, çocuğun aile bireylerinden birinin kucağında biraz oturması beklenebilir, ideali yaşı uygunsa doktorun odasındaki bir oyun alanında çocuğun vakit geçirmesidir. 
Doktor çocuğa mutlaka özel ilgi göstermeli, onun göz hizasına inerek iletişim kurmalıdır, 2 yaşın üzerindeki çocuklara kendi adıyla hitap ederek ona bir birey olduğunu hissettirmelidir.


No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...