Tuesday, November 21, 2017

Allerjik Çocukların Kışa Hazırlanması







Prof. Dr. Yonca Tabak



Okulların Açılması İle Birlikte Kış Enfeksiyonları Başlıyor ! Alerjik Çocuğunuzu Kışa Hazırladınız mı?

Kış aylarında  havaların soğuması ve çocukların sınıflarda kapalı ortamda aynı havayı solumaları nezle ve gripten sorumlu virüslerin yaşamlarını devam ettirmesi ve bulaşması için uygun ortam sağlıyor.
 Özellikle alerjik çocuklar burun zarında virüsleri tutucu özel bir molekül barındırdığı için, bu virüslerin onlara bulaşması çok daha kolay oluyor.

Burnu Tıkalı Çocuğa Dikkat!
Alerjik nezle çocuklarda ön planda burun tıkanıklığı ile seyreder. Hasta olmasa bile burnu tıkalı olan çocuk ağız açık uyur ve zaman zaman horlar. Bu durum burun içi zardaki alerjik ödem yani şişmeden kaynaklanır.
Bir de virüslerle gelişen soğuk algınlığının yarattığı burun tıkanıklığı bu tabloya eklenirse alerjik çocuğun bu hastalığı atlatması imkansız hale gelir.

Her Yaş Çocukta Sinüzit Olabilir
Nezle, grip ve soğuk algınlığı sırasında burnun iki yanındaki sinüs boşlukları içinde salgı birikir. Burun tıkanıklığının şiddetli yaşandığı alerjik bireylerde bu salgı dışarı atılamaz, içeri de oksijen giremez ve bu ortam mikropların üremesi için uygun bir ortam sağlar. Sonuç sinüzit olur.
Çocuklarda sinüzit erişkinlerde olduğu gibi başağrısı ile seyretmeyebilir.
 Sadece burun tıkanıklığı ve burun veya geniz akıntısının 10 günden uzun sürmesi hikayesi ile çocuklarda sinüzit tanısı konabilir.
 Alerjik çocuklar kış aylarında o kadar sık hasta olur ki; hangi hastalığın nerede bittiğinin ve hangisinin nerede başladığının tespiti imkansız hale gelir.

D Vitamini ve Balık Yağı Takviyesi Şart
Kış ayları çocukların yeterince güneş görmediği aylar olduğundan bu dönemde ciltte D vitamini sentezi yetersiz kalır.
 D vitamini bağışıklık sistemi için mutlak gerekli bir vitamindir ve eksikliğinde enfeksiyonlar daha zor atlatılır.
Bu nedenle kış aylarında D vitamini takviyesi şarttır.

Enfeksiyon direncini artırdığı kanıtlanan bir diğer maddede omega 3 yağ asitleridir.
Balık ve balık yağında bol bulunan bu maddenin kış aylarında çocuklara destek olarak verilmesi bağışıklık istemini güçlendirecektir.

Bol Çiğ Meyve Sebze ve Su İle Doğal Vitamin Desteği Verilmelidir
Çocukları bu kış abur cuburdan uzak tutalım.
 Onların yerine bol çiğ meyve sebze ile beslenmek vücut direncini artırmada çok önemlidir.
 Bol meyve sebze, tavuk, balık, kırmızı et ve tahıldan zengin Akdeniz tipi beslenme antioksidan düzeyini artırarak kışın daha iyi geçmesini sağlayacaktır.

En iyi balgam söktürücünün su olduğu düşünüldüğünde çocukların meyve suyu yerine su tüketimi konusunda teşvik edilmesi de çok önemlidir.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...