Saturday, November 4, 2017

NEZLE İLE GRİP ARASINDAKİ FARK






Havaların soğumasıyla  birlikte hastalıklar artıyor. Ani hava değişiklikleri, kışın mikropların kendini korudukları kalın tabakalı zarlar oluşturması, kapalı ortamlarda uzun süre kalınması , hasta kişilerle temas süresinin artması ile nezle , grip gibi bulaşıcı hastalıklar daha sık görülmeye başlandı.

 İkisi de solunum yolu ile bulaşmasına rağmen nezle ile grip birbirinden farklı hastalıklardır.

NEZLE İLE GRİP ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

NEZLE:

Nezle yılın her mevsiminde görülebilir. Virüslerle oluşan, vücut kırgınlığı,  burun akıntısı, öksürük gibi bulgularla seyreden, genelde  bir haftada  kendiliğinden iyileşen bulaşıcı bir hastalıktır.
 Hastalık bütün dünyada yaygın olarak görülür. Ilıman iklim kuşağında daha çok görülür. Mevsim  değişliklerinde, ani ısı değişimi ile nezle sıklığı artar.Bu nedenle en fazla görüldüğü mevsim sonbahardır. Herkes yılda ortalama bir- iki kez nezle geçirebilir.
Hastalığa her yaşta rastlanır, ancak çocuklar erişkinlere göre daha duyarlıdırlar.
Nezle , hapşırık ve öksürük ile havaya saçılan virüslerin başka biri  tarafından solunmasıyla bulaşır.
Virüs alındığından birkaç saat sonra, nezle belirtileri başlayabilir.
Halsizlik, hafif ateş, hafif baş ağrısı, öksürük, gözlerde kızarma, yaşarma, burun akıntısı, üst solunum yollarında yanma hissi  önemli belirtilerdir.
Normal şartlarda bir hafta içinde iyileşme görülür. Ancak zatürre,  sinüzit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. O zaman hstalık süreci uzar.Tedavi belirtilere yöneliktir. Baş ağrısı, kırgınlık ve ateş için parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Burnu tuzlu suyla yıkamak ve temiz tutmak önemlidir. C vitamin içeren portakal, mandalina, kuşburnu gibi meyveler tüketilebilir.  Antibiyotik kullanımı hastalığı iyileştirmediği gibi , mikropların  direnç kazanmasına neden olacağı için kesinlikle kullanılmamalıdır. Ancak  komplikasyonlardan herhangi biri gelişirse mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Hastalıktan korunmak için yapılması gereken, nezleli kişilerden ve özellikle hastalığın çok görüldüğü aylarda toplu yaşanan kalabalık ortamlardan uzak durmaktır. El yıkama alışkanlığının kazanılması ve ellerin sık sık yıkanması bulaşmayı azaltıcı bir etkendir.

GRİP: 

Grip nezle gibi bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur , ancak  nezleye göre çok daha ağır seyreder. İnfluenza virüsleri insandan insana tükürük damlacıkları yoluyla bulaşır. Bütün dünyada yaygındır. Hastalık kapalı, yağışlı geçen günlerden sonra artış gösterebilir. Grip hastalığına her yaşta insan yakalanır, ancak küçük çocuklar ve vücut direnci düşmüş yaşlı ve hasta kişiler hastalığa daha çok yakalanır. Okul, kışla , fabrika , bakım evi gibi toplu yaşanılan yerlerde bulaşma kolay olduğundan buralarda daha hızlı şekilde yayılır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde toplu ulaşım araçları, alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi kapalı mekanlar hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Grip virüsünün kuluçka  süresi 1-3 gündür.  Ateş, titreme ile 39-40 dereceye çıkar. Baş, eklem ve kaslarda, özellikle sırt ve belde ağrı vardır. Kişi halsiz, düşkün ve bitkin görünür. Bazen mide bulantısı ve kusma olur. Boğaz ağrısı, şiddetli öksürük, göğüste yanma şikayetleri vardır. Hasta yatağa düşer.
Hastalık 3-4 gün içinde yavaş yavaş düzelmeye başlar ve en fazla bir haftada  kendiliğinden geçer. Eğer zatürre, kalp zarı iltihabı, beyin zarı iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar ortaya çıkarsa hastalık uzar ve öldürücü olabilir. Bu tehlike çocuklar ve yaşlılarda çok daha fazladır. Sık el yıkamak, kapalı ortamlardan ve hasta kişilerden uzak durmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, C vitamininden zengin meyve tüketimi gibi nezlede uygulanan korunma yontemleri grip için de geçerlidir.  Ateş için parasetamol içeren ilaçlar alınabilir.
Aspirin gribal enfeksiyonlarda Reye Sendromu denilen ölümcül karaciğer hasarına yol açabildiğinden kullanılmamalıdır.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...