Thursday, November 23, 2017

Allerjik Çocuklara Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Öneriler








Prof. Dr. Yonca Tabak



ALLERJİK ÇOCUKLARDA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER


1- ÇOCUKLARI PAKETLİ GIDADAN UZAK TUTUN:
Çocuklarınıza tuzlu (balık, çubuk vb. şekillerde ) krakerler, bisküvi, hazır kek, mısır gevreği, cips gibi hazır, katkı maddeli gıdaları yedirmeyin, siz de yemeyin, evinize sokmayın.
 Raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleri bağışıklığın en büyük düşmanıdır.
 Mutfağa girin, hamur işlerini evinizde tam tahıl unundan, esmer şekerle ve zeytinyağıyla yapın ve çocuğunuzun tatlı olarak öncelikle taze meyve veya evde yapılmış meyve tatlılarını tüketmesini teşvik edin.

2- KAKAOYU HAYATINDAN ÇIKARIN:
Çocuklarınızın daha az hasta olmasını istiyorsanız, onlara kakao yedirmeyin, kahve, buzlu çay ve kola içirmeyin.
 Kafein en baş vücut paslandırıcıdır. 
Kafein en çok da çocuklarınızın bol bol tükettiği çikolata, gofret, kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrek, (bilumum popslar) kakaolu fındık ezmesi gibi gıdalardan gelir. Bunları evinize sokmayın.

3- ÇİĞ MEYVE SEBZE YEDİRİN:
En iyi antioksidan (pas çözücü) bol taze sebze, meyvedir.
 Çocuklarınıza tatlı olarak çeşit çeşit çiğ meyve, sebze yedirin. 
Hazır meyve suları yerine, taze meyve sebze suları sıkın.

4-BALIK YEDİRİN VEYA BALIK YAĞI VERİN:
Çocuklarınıza balık yedirin veya omega-3 içeren balık yağı içirin. 
Hayvansal etlerden tüketilirken vücutta en az atık-kül bırakan et balıktır. Bu nedenle alerjik ve astımlı çocuklara, eğer balık alerjisi yoksa haftada 2-3 gün balık, diğer etlerden de doğal besi tavuk veya hindi, kırmızı etlerden de kuzu etini tercih edin.

5- İNEK SÜTÜ YERİNE KEÇİ SÜTÜ İÇİRİN:
Hayvansal sütlerden en az atık-kül oluşturan sütler keçi, manda ve koyun sütüdür. 
Süt ve süt ürünü seçiminde paketli UHT inek sütü yerine günlük pastörize keçi, manda, koyun sütü ve bunlardan üretilmiş yoğurt, ayran ve taze peynir tercih edin.

6- ZEYTİNYAĞI TERCİH EDİN:
Yağ seçiminde hem yemeklerde hem de hamur işlerinde zeytinyağı tercih edin. 
Çocuklarınıza pastanede yapılmış, margarin içeren, açma, poğaça, kurabiye, pasta yedirmeyin. Bunları evde kendiniz zeytinyağı ile yapın.

7- SU İÇİRİN:
En iyi pas sökücü, atık-kül arındırıcı dolayısıyla bağışıklık güçlendirici SU’dur.
 Çocuklarınızı su içmeye alıştırın. 
İçecek olarak şekerli, kolalı ve gazlı içeceklerden, hazır meyve sularından uzak tutun.

8- TARIM İLAÇLARINI UZAKLAŞTIRIN:
Kimyasal tarım ilaçları ve gübre artıkları modern yaşamın getirdiği en önemli bağışıklık zayıflatıcıdır. 
Mümkünse organik meyve sebze tercih edin ya da meyve ve sebzeyi üzerindeki kimyasal gübre ve tarım ilaçlarından arındırmak için tüketmeden önce sirkeli suda bekletin. 

9- EV İÇİ HAVA KİRLİLİĞİNİ GİDERİN:
Bağışıklığı zayıflatan hava kirliliğini minimuma indirmek için ev içinde sigara dumanı, çamaşır suyu ve temizlik ürünleri gibi kimyasal kokusu ve rutubet kokusunu engelleyin.
 Ev dışında mümkün olduğunca trafikten ve sanayiden uzak yaşam alanlarını seçin.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...