Saturday, May 12, 2018

Hastalıklarda Temas Sonrası Korunma (Proflaksi)




Grip (influenza) : Grip sonrası temas yüksek riskli gruba uygulanır.:
·         5 yaşından küçük ( özellikle 2 yas altı) çocuklar, 65  yaş üstü erişkinler
·         Altta yatan bir hastalık olması , akciğer, hematolojik, metabolik, böbrek hastalığı,
·         Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar,
·         Uzun dönem aspirin tedavisi  almak zorunda olanlar
Temas sonrası proflaksi gripli kişi ile temasta; ateş başlangıcından 1 gün öncesi ve ateşin düşmesinden 1 gün sonrası  arasındaki süreçteki  temasta verilir. Temastan sonraki ilk 48 saatte verilmesi  gerekir.

Suçiçeği:
Suçiçeği ile temas sonrası aşılama koruyucudur. Temas sonrası  ilk 72 saat içinde aşı yapmak gerekir . Aşı 5 güne kadar da yapılabilir.
Ancak bağışıklık istemi baskılanmış, gebeler , prematureler ve doğumdan 5 gün önce annesi su çiçeği geçiren yenidoğanlara  ilk on gün içinde suçiçeği  immunuglobulini yapmak gerekir.
Eğer su çiçeği immunoglobulını yapılamayacaksa immun yetmezlikli hastalara temas sonrası ilk 7-10              gün içinde asiklovir verilebilir.

Hepatit B:
Aktif hepatitli HBsAg (+) anneden doğan bebeklere doğar doğmaz ilk 12 saat içinde hepatit B aşısı yapılmalı, aynı zamanda farklı bir yerden 0.5ml. HBIG yapılmalı. 2 kg ın altında doğan bebekler de buna dahildir.  İlk aşı sonrası  2. ve 6 . ayda aşılar tamamlanmalı,  9-18 aylık kanda antikor bakılmalı..
Kan ve vücut sıvıları ile temasta , iğne batması gibi aşılama yoksa ilk 24 saatte aşılama yapılmalı. Mümkünse temas edilen kişinde HbsAg bakılmalı . (+) ise temas eden kişiye  aşı ile birlikte 0.06ml/kg dan HBIG de yapılmalıdır. Temas eden aşılı ise antikor bakılır , yeterli ise müdahele gerekmez, antikor titresi, yetersiz ise rapel yapılır. Rapel dozundan 1-2 ay sonra kanda antikor titresi bakılmalı.

Kızamık:
Kızamık sonrası temasta ilk 72 saat içinde aşılanmak kızamıktan koruyucudur.

Boğmaca:

Yakın temasta kişi aşısız ise aşılanmalı. Eğer temas eden kişi riskli grupla aynı evde yaşıyorsa ( evde bebek , gebe varsa) koruyucu verilmelidir. Yakın temas:  Hasta kişiyle 1 metreden yakın yüz teması, sekresyonlarla temas, 1 saatten fazla aynı ortamda bulunmak ..Hasta kişiyle temasta  bulunanlar 3 hafta süreyle solunum yolları açısından takip edilmeli. Okulda boğmaca geçiren çocuk  varsa ilac tedavisinden sonra 5 gün süreyle;  ilaç kullanmadıysa 21 gün süreyle uzaklaştırılmalı..

Meningokok :
Uygun tedavi ile bulaştırıcılık 24 saat sonra kaybolur. En sık 2 yas altı görülür ve ikinci pikini 16-21 yaşta yapar. Meningokok ile teması olan tüm yaş grupları yüksek risklidir ve koruyucu almalıdır.
Yakın temas: hastalık bulguları ortaya  çıkmadan 7 gün önce hasta sekresyonu ile temas, 7 gün öncesindeki sürede aynı kreşte kalma, aynı yerde sık sık uyuma,8 saaatten uzun uçuşlarda birlikte bulunma.
Haftalar sonrasında ikincil vakalar görülebileceğinden aşı yapmak uygun olur.



No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...