Monday, May 20, 2019

çocuklarda büyüme ağrıları


Çocuklarda tekrarlayan bacak ağrılarının en sık sebebi büyüme ağrısıdır.

 Büyüme ağrısı , 3 ile 12 yaş arası çocuklarda , genellikle bacaklarda diz  arkası, uyluk ve baldırlarda görülebilen, akşam ve gece  ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan - birkaç saate kadar değişen sürede  olan,  nedeni tam olarak bilinmeyen ağrılardır..

Genelde, yoğun fiziksel aktivite sonrası görülür. 

Kızlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür. Her çocukta aynı şiddette olmaz, sıklığı da değişkendir, bazen iki ağrı arasında günler, haftalar  olabilir, bazen her  akşam ağrı olur.

Büyüme ağrıları  72 saatten az sürer, kemikte belirmez, kaslar ağrır.
 Birden fazla eklemde olmaz ,
Eklemde hareket kısıtlılığına sebep olmaz.
 Eklemde şişlik kızarıklık, hareket ettirememe  gibi bölgesel  iltihap belirtisi yoktur.   .
Travma öyküsü yoktur,
Çoğunlukla masaj yapmak iyi gelir. nadiren ağrı kesici vermek gerekir.

Tanı için öykü genelde yeterlidir. Ancak başka durumları dışlamak için kan tahlili yaptırmak ve gerekirse film çektirmek uygun olabilir.

 Büyüme ağrısı tanısı konulmadan önce bacak ağrısına neden olan diğer sebepleri gözden geçirilmesi gerekir, romatizma, enfeksiyon, malignite gibi organik bütün nedenler mutlaka dışlandıktan sonra büyüme ağrısı tanısının konulması gerekir.
Eğer çocukta halsizlik, iştahsızlık , kilo kaybı gibi sistemik bulgular varsa, eklemde şişlik, kızarıklık, hareket ettirememe, tek eklemde ağrı gibi eklem bulguları varsa bu büyüme ağrısı  değildir ve vakti kaybetmeden  doktora başvurmayı gerektirir.


No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...