Monday, May 20, 2019
çocuklarda büyüme ağrıları
Çocuklarda tekrarlayan bacak ağrılarının en sık sebebi büyüme ağrısıdır.
Büyüme ağrısı , 3 ile 12 yaş arası çocuklarda , genellikle bacaklarda diz arkası, uyluk ve baldırlarda görülebilen, akşam ve gece ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan - birkaç saate kadar değişen sürede olan, nedeni tam olarak bilinmeyen ağrılardır..
Genelde, yoğun fiziksel aktivite sonrası görülür.
Kızlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür. Her çocukta aynı şiddette olmaz, sıklığı da değişkendir, bazen iki ağrı arasında günler, haftalar olabilir, bazen her akşam ağrı olur.
Büyüme ağrıları 72 saatten az sürer, kemikte belirmez, kaslar ağrır.
Birden fazla eklemde olmaz ,
Eklemde hareket kısıtlılığına sebep olmaz.
Eklemde şişlik kızarıklık, hareket ettirememe gibi bölgesel iltihap belirtisi yoktur. .
Travma öyküsü yoktur,
Çoğunlukla masaj yapmak iyi gelir. nadiren ağrı kesici vermek gerekir.
Tanı için öykü genelde yeterlidir. Ancak başka durumları dışlamak için kan tahlili yaptırmak ve gerekirse film çektirmek uygun olabilir.
Büyüme ağrısı tanısı konulmadan önce bacak ağrısına neden olan diğer sebepleri gözden geçirilmesi gerekir, romatizma, enfeksiyon, malignite gibi organik bütün nedenler mutlaka dışlandıktan sonra büyüme ağrısı tanısının konulması gerekir.
Eğer çocukta halsizlik, iştahsızlık , kilo kaybı gibi sistemik bulgular varsa, eklemde şişlik, kızarıklık, hareket ettirememe, tek eklemde ağrı gibi eklem bulguları varsa bu büyüme ağrısı değildir ve vakti kaybetmeden doktora başvurmayı gerektirir.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aynısefa çiçeği
calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...
-
Kendini koruma ve savunma becerisi olmayan bebeğimizin güvenliğinden biz ebeveynler sorumluyuz. Yenidoğan dönem...
-
Prof. Dr. Yonca Tabak kışın yapacağımız birkaç yaşam tarzı değişikliği ile çocuğunuz nasıl daha az hasta olabil...
-
1- Pişik: Bebeklik döneminde çok sık karşılaşılır.. Pişik, bebek bezinin temas ettiği yerlerde, kapalılık, terleme, nem, idr...
No comments:
Post a Comment