Thursday, May 9, 2019

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME



Çocuklarda sağlıklı beslenmede ilk kural sabah kahvaltısıdır. Uzun gece açlığından sonra vücudun  enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji sabah kahvatısı ile sağlanır. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinler yer almalı, zeytin tüketilmelidir. Ayrıca bir meyve ya da yeşilliklerden biri sofrada yer almalıdır. 
Sabah kahvaltıda bir kase yoğurt yada bir bardak süt tüketmek te iyi olur.

Çocuk beslenmesinde 4 temel besin öğesi yer alır.
Gün içinde 4 temel besin öğelerini tüketilmesi gerekir.

Bunlar nelerdir.?:
1-Süt grubu : süt, yoğurt, ayran,  peynir, kefir, dondurma ,  
2- Et grubu : et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller…
3- Sebze ve meyve grubu :  meyveler ve sebzeler
4- Tahıl grubu: Ekmek, bulgur, makarna, pirinç…

1-Süt ve süt ürünleri  grubu:

         Süt ve süt ürünleri KALSİYUM ve protein açısından zengindir.
         Kalsiyum kemik gelişimi ve boy uzaması için ve sağlıklı dişler için gereklidir.

         1 kase yoğurt 250- 300 mgr Ca içerir.
         1 bardak süt 250- 300 mgr Ca içerir.
         1 kibrit kutusu peynir 80- 90 mgr Ca içerir.
 bir ergenin 800- 1200 mgr Ca ihtiyacı vardır.


 2- Et grubu:

Kırmızı et, beyaz et, kuru baklagiller, yumurta, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar bu grupta yer alır.
        Kırmızı et PROTEİN açısından zengindir.
        Protein vücudumuzda hücre büyümesi ve yenilenmesi için gereklidir, kaslarımızın gelişimi için önemlidir. Kansızlık gelişmesini önlemek için de kırmızı et soframızda yer almalıdır. Kırmızı et içerdiği demir nedeniyle de zihinsel işlevler için önemlidir.
         Yumurta  en sağlıklı protein kaynağıdır. Dolaşan tavuk yumurtası tercih olmak üzere her sabah bir yumurta yemelidir. Yumurta çocuğa  bazen köy tereyağında ,bazen suda hazırlanarak sunulabilir. Suda hazırlanan yumurtanın sarısı kayısı kıvamında olmalı. Yumurtanın sarısının dış yüzeyi yeşillendi ise o yumurta çocuğa yedirilmemelidir.
Kuru baklagiller  bitkisel protein açısından  zengindir. Haftada 2 gün kurubaklagiller yemeye özen göstermelidir.
Haftada 2 gün balık yemeye dikkat etmeli, mümkünse mevsim balıkları ve avcılık olanı tercih edilmeli. Balık olarak hamsi, istavrit  gibi küçük balıklar çocuklar için daha uygundur.


3- Meyve ve sebze grubu:

Vücudun vVİTAMİN  ve mineral ihtiyacını karşılamak için gereklidir. Sebzelerin içerdiği posa açısından  barsak sistemini düzenleme rolleri vardır. Bağışıklık sistemi için gerekli vitaminler meyve - sebze aracılığı ile alınır. Meyve sebze tüketiminde dikkat edilecek önemli bir husus mevsiminde olanları tüketmektir. Meyveler yıkanmadan önce karbonatlı suda bekletilerek kimyasal artıklardan arındırılmalıdır. Mümkünse kabuğu soymadan  verilmelidir.

4-Tahıl grubu:

Tahıllar enerji kaynağıdır, KARBOHİDRAT içerirler.
Tahıl grubunda ekmek, pirinç, bulgur,makarna, yulaf yer alır.
        Sağlığımız için basit karbohidrattan değil , kompleks karbohidrattan zengin beslenmeliyiz.
        Kompleks karbohidrat: yulaf, tam tahıllı buğday, esmer pirinç
        Basit karbohidrat: beyaz ekmek, beyaz undan yapılan börek, pasta, şeker, meşrubatlar.
        Basit karbohidtratlar insülin düzeyini yükseltir,  kan şekerini aniden düşürdüğü için çabuk acıkmaya neden olur.
       Çocuk  beslenmesinde basit karbohidratlar yer almamalıdır.

Çoçocuk beslenmesinde yer almaması gereken besinler:

1-    hamburger ve gazlı içecekten oluşan fast food beslenme
2-    salam , sosis ve sucuk gibi işlenmiş et
3-    konserveler
4-    hazır meyve suları
5-    abur cubur diye adlandırılan gofret, çikolata, şeker
6-    cips türü paketlenmiş ürünler
7-    gazlı içecekler
8-    hazır çorbalar
9-    kabuklu deniz ürünleri
10- mantar
11- boyalı gıdalar
12- aspartm gibi tatlandırıcı içeren ürünler
13- kafein içeren ürünler
14- mayonez, ketçap gibi ürünler
15- satın alınan pasta, poğaça, börek gibi hamur işleri



No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...