Çocuklarda sağlıklı beslenmede ilk kural sabah
kahvaltısıdır. Uzun gece açlığından sonra vücudun enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji sabah
kahvatısı ile sağlanır. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir gibi proteinden
zengin besinler yer almalı, zeytin tüketilmelidir. Ayrıca bir meyve ya da
yeşilliklerden biri sofrada yer almalıdır.
Sabah kahvaltıda bir kase yoğurt yada
bir bardak süt tüketmek te iyi olur.
Çocuk beslenmesinde 4 temel besin öğesi yer alır.
Gün içinde 4 temel besin öğelerini tüketilmesi gerekir.
Bunlar nelerdir.?:
1-Süt grubu : süt, yoğurt, ayran, peynir, kefir, dondurma ,
2- Et grubu : et, tavuk,
yumurta, kuru baklagiller…
3- Sebze ve meyve
grubu : meyveler ve sebzeler
4- Tahıl grubu: Ekmek,
bulgur, makarna, pirinç…
1-Süt ve süt ürünleri grubu:
Süt
ve süt ürünleri KALSİYUM ve protein açısından zengindir.
Kalsiyum kemik gelişimi ve
boy uzaması için ve sağlıklı dişler için gereklidir.
1 kase yoğurt 250-
300 mgr Ca içerir.
1 bardak süt 250-
300 mgr Ca içerir.
1 kibrit kutusu peynir 80-
90 mgr Ca içerir.
bir ergenin 800- 1200 mgr Ca ihtiyacı vardır.
2- Et grubu:
Kırmızı et, beyaz et, kuru baklagiller, yumurta, ceviz, fındık gibi yağlı
tohumlar bu grupta yer alır.
Kırmızı et PROTEİN açısından
zengindir.
Protein vücudumuzda hücre
büyümesi ve yenilenmesi için gereklidir, kaslarımızın gelişimi için önemlidir. Kansızlık
gelişmesini önlemek için de kırmızı et soframızda yer almalıdır. Kırmızı et
içerdiği demir nedeniyle de zihinsel işlevler için önemlidir.
Yumurta en sağlıklı
protein kaynağıdır. Dolaşan tavuk yumurtası tercih olmak üzere her sabah bir
yumurta yemelidir. Yumurta çocuğa bazen
köy tereyağında ,bazen suda hazırlanarak sunulabilir. Suda hazırlanan yumurtanın
sarısı kayısı kıvamında olmalı. Yumurtanın sarısının dış yüzeyi yeşillendi ise
o yumurta çocuğa yedirilmemelidir.
Kuru baklagiller bitkisel protein
açısından zengindir. Haftada 2 gün
kurubaklagiller yemeye özen göstermelidir.
Haftada 2 gün balık yemeye dikkat etmeli, mümkünse mevsim balıkları ve
avcılık olanı tercih edilmeli. Balık olarak hamsi, istavrit gibi küçük balıklar çocuklar için daha
uygundur.
3- Meyve ve sebze grubu:
Vücudun vVİTAMİN ve mineral ihtiyacını karşılamak için gereklidir. Sebzelerin
içerdiği posa açısından barsak sistemini
düzenleme rolleri vardır. Bağışıklık sistemi için gerekli vitaminler meyve - sebze
aracılığı ile alınır. Meyve sebze tüketiminde dikkat edilecek önemli bir husus
mevsiminde olanları tüketmektir. Meyveler yıkanmadan önce karbonatlı suda
bekletilerek kimyasal artıklardan arındırılmalıdır. Mümkünse kabuğu
soymadan verilmelidir.
4-Tahıl grubu:
Tahıllar enerji kaynağıdır, KARBOHİDRAT içerirler.
Tahıl grubunda ekmek, pirinç, bulgur,makarna, yulaf yer alır.
Sağlığımız için
basit karbohidrattan değil , kompleks karbohidrattan zengin
beslenmeliyiz.
Kompleks karbohidrat: yulaf, tam tahıllı
buğday, esmer pirinç
Basit karbohidrat: beyaz
ekmek, beyaz undan yapılan börek, pasta, şeker, meşrubatlar.
Basit karbohidtratlar insülin düzeyini
yükseltir, kan şekerini aniden düşürdüğü
için çabuk acıkmaya neden olur.
Çocuk beslenmesinde basit karbohidratlar yer
almamalıdır.
Çoçocuk beslenmesinde yer almaması gereken besinler:
1- hamburger ve gazlı
içecekten oluşan fast food beslenme
2-
salam , sosis ve sucuk gibi işlenmiş et
3-
konserveler
4-
hazır meyve suları
5-
abur cubur diye adlandırılan gofret, çikolata, şeker
6-
cips türü paketlenmiş ürünler
7-
gazlı içecekler
8-
hazır çorbalar
9-
kabuklu deniz ürünleri
10-
mantar
11-
boyalı gıdalar
12-
aspartm gibi tatlandırıcı içeren ürünler
13-
kafein içeren ürünler
14-
mayonez, ketçap gibi ürünler
15- satın alınan pasta,
poğaça, börek gibi hamur işleri
No comments:
Post a Comment