Friday, March 8, 2019

beslenmede en iyi ve en kötü 10 besin


Sağlıklı beslenmede

 En iyi 10 besin:

 1-   Koyu yeşil yapraklılar: ıspanak, marul, maydanoz, roka, tere, fesleğen, nane, kekik, kuzukulağı, dereotu.
 2-Soğan, sarımsak, pırasa,  
     3-   Baklagiller: mercimek, nohut, fasulye,
     4-   Meyveler: özellikle koyu kırmızı- mor nar, çilek, pancar,mor lahana,domates, turunçgiller...
5- kuruyemişler: Özellikle de ceviz, fındık, badem,antep fıstığı
6- Tohumlar: kabak çekirdeği ve ay çekirdeği, susam, keten tohumu. kavrulmamış olanı tercih edilir.
7- Lahana grubu: Beyaz, karalahana, karnabahar, brokoli
8- Balıklar: özellikle yağlı küçük balıklar.hamsi ,istavrit gibi.
9- Yumurta. serbest dolaşan tavukların yumurtaları.
10- Yoğurt ,kefir, ayran : Ev yapımı probiyotikten   zengin ev yoğurdu.,

 En kötü 10 besin:
1-   her türlü şekerli besinler
2-   Çin tuzu denen monosodyumglutamat eklenen her türlü besin hazır çorba vs.
3-    İşlenmiş beyaz undan yapılan beyaz ekmek, fırın-pastane ürünü atıştırmalıklar ve paketlenmiş atıştırmalıklar.
4- gazlı içecekler: gazozlar, kolalı meşrubatlar, buzlu çaylar ve endüstriyel limonatalar.
5- Cipsler ve özellikle de fastfood zincirlerinin patates kızartmaları.
6- Kızartılmış her türlü yiyecek, yanmış unlu besinler kızarmış ekmek gibi
7- İşlenmiş etler salam ve sosis, tütsülenmiş etler.
8-  Aşırı tuz eklenmiş gıdalar. 
9-Fast food tarzı beslenme, hamburger gibi
10-hazır meyve suları






No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...