Sağlıklı beslenmede
En iyi 10 besin:
1-
Koyu yeşil yapraklılar: ıspanak, marul,
maydanoz, roka, tere, fesleğen, nane, kekik, kuzukulağı, dereotu.
2-Soğan, sarımsak, pırasa,
3- Baklagiller:
mercimek, nohut, fasulye,
4- Meyveler:
özellikle koyu kırmızı- mor nar, çilek, pancar,mor lahana,domates, turunçgiller...
5- kuruyemişler: Özellikle de ceviz, fındık, badem,antep fıstığı
5- kuruyemişler: Özellikle de ceviz, fındık, badem,antep fıstığı
6- Tohumlar: kabak çekirdeği ve ay çekirdeği, susam, keten tohumu. kavrulmamış olanı tercih edilir.
7- Lahana grubu: Beyaz, karalahana, karnabahar, brokoli
7- Lahana grubu: Beyaz, karalahana, karnabahar, brokoli
8-
Balıklar: özellikle yağlı küçük balıklar.hamsi ,istavrit gibi.
9- Yumurta. serbest dolaşan tavukların yumurtaları.
10- Yoğurt ,kefir, ayran : Ev yapımı probiyotikten zengin ev yoğurdu.,
9- Yumurta. serbest dolaşan tavukların yumurtaları.
10- Yoğurt ,kefir, ayran : Ev yapımı probiyotikten zengin ev yoğurdu.,
1-
her türlü şekerli besinler
2-
Çin tuzu denen monosodyumglutamat eklenen her türlü besin hazır çorba
vs.
3-
İşlenmiş beyaz undan yapılan beyaz ekmek,
fırın-pastane ürünü atıştırmalıklar ve paketlenmiş atıştırmalıklar.
4- gazlı içecekler: gazozlar, kolalı meşrubatlar, buzlu çaylar ve endüstriyel
limonatalar.
5- Cipsler ve özellikle de fastfood zincirlerinin patates kızartmaları.
6- Kızartılmış her türlü yiyecek, yanmış unlu
besinler kızarmış ekmek gibi
7- İşlenmiş etler salam ve sosis, tütsülenmiş etler.
8- Aşırı tuz eklenmiş gıdalar.
9-Fast food tarzı beslenme, hamburger gibi
10-hazır meyve suları
No comments:
Post a Comment