Önerilenler
1) Anne sütü:
Emzirilme çağındaki bebekler
emzirilmeye devam edilmelidiriler.
2) Bol su ve sıvı:
-İshalde oluşan sıvı kaybını
yerine koyup sıvı kaybı belirtilerini engeller, vücudun sıvı dengesini devam ettirir,
olumsuz sonuçlardan korur.
3) Yoğurt ve az tuzlu ayran:
-Barsakların toparlanmasına
yardımcı olur, tuz kaybını yerine koymaya yardımcı olur.
4) Haşlanmış patates, yoğurtlu
pirinç çorbası, pirinç lapası:
-Karmaşık şeker (kompleks
karbonhidrat) olduklarından vücudun şeker gereksinimini karşıladığı gibi diğer
basit şekerler gibi barsaklardan su çekerek ishali kötüleştirmez ve ishal
süresini uzatmaz.
5) Muz:
6) Haşlanmış dana eti,
haşlanmış tavuk göğsü, buğulanmış yağsız balık:
-Yağsız, kızartılmamış kırmızı
ve beyaz etler ishal durumunda vücudun protein gereksinimini karşılamaya
yardımcı olurlar.
7) Yağsız salçasız
makarna, ekmek içi:
Yasaklar
1) Yağlı besinler (yemekler,
kızartmalar, yağlı içecekler vb):
-Barsak içi hareketliliği
kolaylaştırır, dışkıyı kayganlaştırır, ishali kötüleştirebilir, ishal süresini
uzatabilir.
2) Şekerli besinler (meyveler,
meyve suları, şekerlemeler-çikolatalar, hamur işleri vb):
-Bağırsak boşluğuna su çekerek
ishali kötüleştirebilirler.
3) Lifli besinler (sebzeler/meyveler
vb):
-barsak duvarına masaj yapıcı
etkisiyle barsak hareketlerini arttırarak ishali kötüleştirebilir, ishal
süresini uzatabilirler.
4) Süt:
Uzm. Dr. Ömer GÜNEŞ
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı
No comments:
Post a Comment