Önerilenler:
*Bol su-sıvı: günde 2 litre= 8-10
su bardağı, ılık olarak
*Yoğurt: günde 1 kase
*Kefir: günlük
*Lifli/posalı besinler:
-Meyveler:
elma, kayısı, erik, incir, üzüm, armut, şeftali: taze (kabuğuyla), kurutulmuş veya komposto olarak her gün,
elma, kayısı, erik, incir, üzüm, armut, şeftali: taze (kabuğuyla), kurutulmuş veya komposto olarak her gün,
Sebze yemeği/salatası/çorbası:
mümkünse her öğünde
mümkünse her öğünde
Baklagiller: fasülye,
nohut, mercimek yemek/salataları hafta 2 kez
Tahıllar
(buğday): tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, tahıllı yemekler-çorbalar/bulgur
Tohumlar (keten)
Kuruyemişler (fındık, badem, ceviz, antep fıstığı): günde 10-15 adet
Zeytinyağı: Uygun yemek ve
salatalara, günde 2-3 kez tatlı kaşığıyla ağızdan
Düzenli tuvalete gitme
alışkanlığı: her gün aynı saatlerde
Tempolu yürüyüş: Her gün
en az 30 dk
Yasaklar
Yağlılar (kızartmalar
vb)
şekerliler
unlular (hamur işleri, pastalar vb)
Süt-dondurma-sütlü tatlılar
Peynir
Kola-kahve-çay
Uzm.
Dr. Ömer GÜNEŞ
Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
No comments:
Post a Comment