Monday, April 2, 2018

Boğaz ağrısına karşı basit bazı tedavi önerileri





Prof. Dr.Emin Ünüvar 


Boğaz ağrısı çoğu kez boğaz bölgesindeki  “bademcik” denilen tonsiller dokunun ve farinks bölgesinin akut iltihaplanmasına bağlıdır.

Etkenler çoğu kez virüsler iken, %15-30 oranında yine halkımızın “beta mikrobu” diye bildiği A grubu beta-hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu boğaz enfeksiyonundan kaynaklanabilir. 
 Eğer bu bakteriyel etken neden ise hastalık geçtikten sonra %1-3 oranında olmak üzere akut eklem romatizmasının gelişmesine neden olabilir.
Boğaz enfeksiyonlarında beta etkeni akut eklem romatizmasına neden olabilir, bazı vakalarda böbrekleri de tutabilir, nefrit yapabilir.

Boğaz ağrısı durumunda semptomatik dediğimiz yardımcı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
 Eğer beta etkeni boğaz kültüründen izole edilmiş, gösterilmiş ise bu durumda antibiyotikler kullanılmalıdır.

Boğaz ağrısı olan çocuk aynı zamanda iştahsız da olacaktır.
Yemek yemesi, yutması da zorlaşacaktır.

Boğaz ağrısının basit tedavi seçenekleri içinde bazıları sayılabilir.

1. Su, sıvı alımımızı artırmalıyız. Bol sıvı alımı boğazdaki kurumayı engeller, savunma bariyerlerini güçlendirir, koruyucu bazı sıvıların akışkanlığını artırır, yangıyı da bir miktar azaltır.

2. Tuzlu su gargaraları, basit ama rahatlatıcıdır. Bir bardak suya (su bardağı) yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek yapılabilir. Tadı sıkıntılı olursa limon veya bal eklenebilir.

 3. Sıcak içecekler içinde çay, bazı bitki çayları, kekik çayı gibi, nane çayı gibi, yeşil çay gibi, ıhlamur gibi boğazı rahatlatır.

4. Çorbalar, özellikle tavuk suyu çorbasının boğaz ağrısını azalttığı bilinmektedir.

5. Ağrı kesici ve antiinflamatuar özellikli ilaçların, -ki bunlar ateşi de düşüren ilaçlardır - kullanılabilir. Bunların başında gelenler parasetamol ve ibuprofen dir.

6. Bazı pastillerin kullanılması, bunlar içinde öne çıkanı ökaliptus içeren pastillerdir. Pastil kullanımı ile iltihap bölgesindeki yangı bir miktar azaltılır, salgı çekilir ve rahatlama sağlar.

7. Yatak istirahati önemlidir.
Yatak istirahati ile virüslere karşı savaşma gücümüz artmaktadır. Dinlenmek hızla düzelmeyi sağlayacaktır.

8.Boğaz salgısından alınan materyelde eğer beta mikrobu, A grubu beta hemolitik streptokok bakterisi saptanacak olursa bu durumda  antibiyotikler mutlaka verilmelidir.

Antibiyotik kullanımı akut romatizmal ateş gelişme riskini engellemek içindir. Başta geleni de penisilinler, amoksisilindir.



No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...