Anne sütü tamamlayıcısı olan ek besinler , bu dönemde asıl beslenme özelliğine döner.
Hazırlanan tüm ev yemekleri az yağlı , az tuzlu olması şartıyla püre halinde bebeğe verilir.
- Besinler ayrı ayrı verilmeli ve isimleri söylenerek tanıtılmalıdır.
- Yemekleri pişirme sırasında fazla su, tuz, yağ, salça, baharat kullanılmamalıdır.,
- Yemeklerde zeytinyağı kullanılmalı, taze ve mevsiminde ürünlere yer verilmelidir.
- Yemekler uzun süreli pişirme ve saklamaya maruz bırakılmamalıdır.
- Sıcak yemekler hemen dolaba konmamalı, soğuması beklenmelidir.
- Bebek için ayrı yemek pişirilmemeli, aile bebek ile birlikte hemen hemen aynı besin gruplarını tüketmelidir.
- İstemediği besini yemesi için zorlamamalı, açlık- tokluk mekanizması geliştiğinden, karar bebeğe bırakılmalıdır.
- Tüketmesi için gıdalar uzun süre açıkta ve oda sıcaklığında bekletilmemeli ve zararlı bileşen oluşumuna bu şekilde engel olunmalıdır.
- Yemek sonrası bardak ile birlikte kaynatılmış su verilebilir.
- 1 yaşına kadar mutlaka içme suyu kaynatılarak verilmelidir.
- 1 yaşında kilo alımı yavaşlar.
Örnek Menü:
Sabah: kahvaltı- 1 bardak şekersiz süt ,
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
1 ince dilim ekmek
1 çay kaşığı zeytinyağı
Ara: meyve püresi
Öğlen: sebzeli köfte/ dolma içi / kıymalı sebze püresi / kuru baklagil herhangi biri.
1 dilim ekmek içi,
yoğurt
İkindi: yoğurt
Akşam: öğle yemeğinin aynısı yada muhallebi.
Uzm.Dr. Nevin KURT
No comments:
Post a Comment