Anne sütü tamamlayıcısı olan ek besinler , bu dönemde asıl beslenme özelliğine döner.
Hazırlanan tüm ev yemekleri az yağlı , az tuzlu olması şartıyla püre halinde bebeğe verilir.
- Besinler ayrı ayrı verilmeli ve isimleri söylenerek tanıtılmalıdır.
 - Yemekleri pişirme sırasında fazla su, tuz, yağ, salça, baharat kullanılmamalıdır.,
 - Yemeklerde zeytinyağı kullanılmalı, taze ve mevsiminde ürünlere yer verilmelidir.
 - Yemekler uzun süreli pişirme ve saklamaya maruz bırakılmamalıdır.
 - Sıcak yemekler hemen dolaba konmamalı, soğuması beklenmelidir.
 - Bebek için ayrı yemek pişirilmemeli, aile bebek ile birlikte hemen hemen aynı besin gruplarını tüketmelidir.
 - İstemediği besini yemesi için zorlamamalı, açlık- tokluk mekanizması geliştiğinden, karar bebeğe bırakılmalıdır.
 - Tüketmesi için gıdalar uzun süre açıkta ve oda sıcaklığında bekletilmemeli ve zararlı bileşen oluşumuna bu şekilde engel olunmalıdır.
 - Yemek sonrası bardak ile birlikte kaynatılmış su verilebilir.
 - 1 yaşına kadar mutlaka içme suyu kaynatılarak verilmelidir.
 - 1 yaşında kilo alımı yavaşlar.
 
Örnek Menü:
Sabah:        kahvaltı- 1 bardak şekersiz süt ,
                                         1 yumurta sarısı
                                         1 tatlı kaşığı pekmez
                                         1 ince dilim ekmek
                                         1 çay kaşığı zeytinyağı
Ara:               meyve püresi
Öğlen:          sebzeli köfte/ dolma içi / kıymalı sebze püresi / kuru baklagil herhangi biri.
                        1 dilim ekmek içi,
                        yoğurt
İkindi:           yoğurt
Akşam:         öğle yemeğinin aynısı yada muhallebi.
Uzm.Dr. Nevin KURT

No comments:
Post a Comment