Monday, June 19, 2017

1-2 yaş çocuk beslenmesi





1-2 yaş Arası Beslenme:
Bebeklerde bir yaşından itibaren büyüme hızı yavaşlar. Bir yaşından iki yaşına kadar yılda 1-2 kg alırlar. Büyüme hızı yavaşladığı için yedikleri miktar ve öğün sayısı da azalır. Bu aylarda yemek yeme alışkanlıkları da  değişir. Yemek konusunda daha seçici olmaya başlarlar.
Az yiyen çocuklara öğünler arasında sağlıklı besinler verilebilir. Ama çocuk bir sonraki öğüne kadar bir şey yemeden beklerse acıkacağı için yemek yeme olasılığı artar.18 . aydan itibaren her öğün kaşık, bardak kullanmaya özendirilmelidir.iştahı azalan çocuğun yeterli beslenip beslenemediğini boy ve kilo takibi değerlendirebiliriz. Eğer çocuk boy ve kilo takibine göre yeterli büyüyorsa anneye göre birşey yemiyor olsa bile endişelenmeye gerek yoktur.
Annenin çocuğa sağlıkla besinler hazırlaması, yemek yeme miktarını çocuğa bırakması , yemek yeme konusunda ısrarcı olunmaması gerekir. Çocukların ağız tadı, tercihleri bu dönemde değişkenlik gösterir. Günlük ne yediğinden çok 2 haftada toplam aldığı besin miktarını gözlemlemek daha uygun olur.

 1-2 yaş grubunda günlük et,süt,tahıl, meyve sebze grubu gıdaları düzenli tüketmesine özen göstermeli. Günlük 35-400 mg.kalsiyum ihtiyacı vardır. 1kase yoğurt 200 mg. kalsiyum içerir. 1 bardak süt 200 mg kalsiyum içerir.Bu yaş grubunda günlük7-8 mg. demir ihtiyacı vardır. 1-2 köfte, bir yumurta, 3-4 kaşık bakliyatta bu miktar bulunur. C vitamini depolanmadığı için günlük alınmalı. Günde 600 U  D vitamini takviyesine devam etmeli. 

1-2 yaş dönemi için örnek menü:

kahvaltı:

1/2 bardak süt
1 yumurta, ya da bir kibrit kutusu kadar peynir
1 tatlı kaşığı tereyağ,
1 tatlı kaşığı bal yada pekmez
5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 ince dilim ekmek
bir iki dilim domates, salatalık

Öğle Yemeği:
2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze
1-2 kaşık bulgur pilavı
yoğurt

İkindi Öğünü:
1 kase yoğurt
1 küçük meyve

Akşam Öğünü:
1 kase çorba
1-2 adet köfte 
1/2 dilim ekmek

Gece:
anne sütü



No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...