Wednesday, February 28, 2018

çocuklarda güçlü bir bağışıklık sistemi için öneriler






Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yolu beslenmeden geçer.

Bebeklerde bağışıklık sistemi için en önemli besin anne sütüdür. 
Anne sütünün içeriğindeki immunoglobulinler ve koruyucu diğer faktörler bebeğe doğrudan geçmekte ve onu bir ömür boyu koruyacak olan bağışıklığının temelini oluşturmaktadır.
 Özellikle ağız denen (kolostrum) ilk gelen sarı renkli anne sütü oldukça değerli olup tek bir damlasını bile zayi etmeden bebeğe vermeye çalışmalıdır, bu aynı zamanda onun ilk aşısıdır.

Güçlü bir bağışıklık sitemi için yapılması gerekenler nelerdir? 


1- Dengeli beslenme önemli. 


2- Şekerli yiyeceklerden uzak durmak. Yapılan bir araştırmada 100 gr şekerin lökosit fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca %60 baskıladığı gösterilmiş. çünkü  glukoz C vitamini reseptörleri ile yarışıyor.


3-Pakete girmiş, marketlerde satılan cips, çikolata gibi hazır gıdalardan, hamburger , kola gibi fast food dediğimiz  beslenme tarzından uzak durmak 


 4- Yoğurt, kefir, ayran,  boza, ev yapımı sirke, şalgam suyu gibi probiyotikten zengin besinler tüketmek. barsaktaki probiyotikleri beslemek gerekiyor.


 5- D vitamini takviyesi : 1 yaş üstü 600 Ü, 1 yas alti 400 ü günlük olarak D vitamini vermek.


 6- C vitamininden zengin besinleri turuncgiller ,kuşburnu ,biber , maydanoz gibi bol tüketmek.


7- bol su içmek .


8- Düzenli uyku 


9-düzenli spor yapmanın bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.

10- bazı ek besinlerin beta glukan , propolis , ekinezya , pelargonuım gibi bağışıklık sistemini desteklediği gösterilmiş .

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...