Thursday, February 15, 2018

Demir eksikliği anemisi,



Demir eksikliği anemisi,


Kandaki oksijeni dokulara taşıyan hemoglobin adlı proteinin yapımı için gerekli olan demirin  gıdalarla yeterli  alınamaması, vücut tarafından kullanılamaması, kan kaybı ya da demir ihtiyacının artması sonucu ‘ Demir Eksikliği Anemisi ‘ gelişir. 

 Özellikle bebekler ve ergenlik dönemindeki kızlarda risk daha yüksektir.


Bebeklerde en sık neden anne sütünün yeterince verilmemesi, inek sütüne erken başlanması veya aşırı verilmesi, ek gıdaya geçiş döneminde de bebeğin kırmızı et, yumurta sarısı, tavuk, balık, kuru baklagiller, pekmez gibi demirden zengin gıdaları yeterince alamamasıdır.


Demir eksikliği anemisinde cilt soluktur.  

Vücut direnci de azaldığı için sık hastalık geçirirler. 

Daha ileri durumlarda çarpıntı, uyku bozuklukları, okul  başarısızlığı, öğrenem sorunları  görülür. 


Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. 

Emziren annenin  kansızlığı da önlenmelidir. Bebeğin 6. aydan sonra  demir içeriği zengin ek gıdalarla beslenmesi gerekir.

Çocuk büyüdükçe yaşına uygun olarak yeşil yapraklı sebzeler, bakliyat, kırmızı et, kuzu ciğeri gibi sakatatları tüketilmesi sağlamalıdır.


 Demir eksikliği tanısı tam  kan sayımı ile konur . 

Rutinde 9 aylıkken  yapılması uygun olur. Gerekli durumda daha ayrıntılı araştırma için serum demiri, demir bağlama kapasitesi ve ferritin de (depo demiri) bakılabilir..


Tedavide Demir içeren  ilaçlar verilir.


Demir tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar: 

Demir ilacı aç karna verilmelidir.

C vitamini demirin emilimini arttırdığı için portakal, mandalina veya domates ile  verilmesi emilimi arttırır.


Demir ilaçları dişlerin rengini griye boyar. Bu çoğunlukla geçici olsa da, ilaçtan hemen sonra su içirip dişlerini macunsuz fırçalamak uygun olur. 


No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...