Thursday, March 22, 2018

Beta Mikrobu





A grubu beta hemolitik streptokok isimli bakteri çocuklarda en sık bakteriyel bademcik iltihabı ( tonsillit) etkenidir, bu bakteri halk arasında beta mikrobu olarak bilinir.

Beta Mikrobu nasıl bulgu verir?


Ani başlayan yüksek ateş, boğaz  ağrısı, boğazda yanma hissi, yutma zorluğu, baş ağrısı, karın ağrısı, üşüme, titreme görülür.Bulantı, kusma ,iştahsızlık görülebilir.

Fizik muayene bulgusu olarak bademcikler şiş ve kırmızıdır. Şişmiş bademciklerin üzerinde beyaz eksüda denilen iltihapların görülmesi karakteristiktir. Bazen küçük dil ödemli  olabilir. Boyunda  lenf  bezlerinde  şişme olur, bazen  tüm  vücutta kızarık döküntü olabilir.


Beta Mikrobu Tanısı nasıl konur?


Beta mikrobunun tanısı için boğaz sürüntüsünde hızlı beta testi veya Strep A testi adı verilen bir test yapılır. Testin pozitif çıkması tanı koymada anlamlıdır ancak negatif çıkarsa ve beta mikrobundan şüphe ediliyorsa mutlaka boğaz kültürü almak gerekir. Kesin tanı boğaz kültürü ile konur.

Beta Mikrobu Komplikasyonları nelerdir?


Beta mikrobunun tedavi edilmediği zaman ya da on günden az tedavi süresi olduğu zaman görülebilen en ciddi komplikasyonu kalp romatizması da denilen  akut romatizmal ateştir. Bazen de böbreklerin etkilendiği glomerulonefrit denilen bir böbrek hastalığı da görülebilir, bu da idrarda kan görülmesi ve tansiyon yükselmesi ile tanınır.


Beta Mikrobu Tedavisi nasıl olur?


10 gün  ağızdan verilen Penisilin  antibiyotikle ya da tek doz intramusküler kas içine yapılan penisilinin iğne formu  ile tedavi edilir.



No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...