Friday, March 16, 2018

Ev Tozu Allerjisinden Korunmak için Öneriler






Ev tozu alerjisi, mite( mayt) denilen ev tozu akarlarına karşı oluşur. 
Mite’lar  mikroskopla görülemezler, insanın deri döküntüleri ile beslenirler. 



En çok yorgan, yastık, yatak, halı, perde, kumaş kaplı mobilyalarda ve tüylü oyuncaklarda bulunurlar. 
 En iyi 20-30 C derece sıcaklıkta ve % 60-70 nemli ortamda yaşarlar. 
Ev tozu akarlarının alerji yapan kısmı , dışkıları ile ortama yayılan protein yapısındaki maddelerdir. 
Maytlar solunum yolu ile alındığında allerijk rinit, astım gibi solunum  yolu hastalıklarına , deri yoluyla temasta ise atopik dermatit ( egzema ) gibi cilt hastalıklarına sebep olurlar.
Ev tozu alerjisinden korunmak için neler yapılabilir?
1-Maytlar en çok vaktimizin büyük kısmını uyuyarak geçirdiğimiz ve deri döküntüsünün en çok olduğu yataklarda bulunur. Nevresim ve çarşaflar haftada bir 60 derece ısıda yıkanmalıdır. 60 derece ısıda maytlar ölür. Mümkünse yastık kılıfları ve çarşaflar özel olarak üretilen kılıfla kaplanmalı.
2- Evdeki halıları kaldırıp, yerine makinede yıkanabilen kilim koymalı. Akarlar bakteri olmadığı için antibakteriyel ya da antiallerjen olarak sunulan halıların korunmada bir etkisi yoktur.
3-Ev yüksek etkinlikli vakumlu elektrik süpürgeleri ( HEPA filtreli) ile haftada en az ün gün kırk dakika boyunca süpürülerek ev tozu akar miktarı azaltılabilir. bu yolla akarların %20 azaltıldığı gösterilmiş.
4- Allerjisi olduğu bilinen kişilerin odasında mümkün olduğunca az eşya olmalı, toz tutan kitaplık gibi araçlar olmamalı. Sık sık nemli bir bezle toz alınmalı.
5-Akarlar nemli ortamda yaşadıkları için evin çok nemli olmamasına dikkat etmeli, odadaki nem % 50 yi geçmemelidir , odada nemölçer bulundurarak nem durumunu kontrol etmelidir.
6-Evde kadifeli, tüylü kumaşlı perde ya da mobilya bulundurmamalı.
7- Çocuklara peluş, tüylü oyuncaklar verilmemeli. Eğer çocuk bu oyuncağından vazgeçemiyorsa haftada bir plastik bir poşete koyup derin dondurucuda 24 saat bekletmelidir.

No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...