Saturday, March 24, 2018

Üst solunum yolu enfeksiyonları hangileridir?








Üst solunum  yolu enfeksiyonları:
1-Nazofarenjit: nezle
Burun-geniz bölgesi-bademcik ve yutağı içine alan bölgenin enfeksiyonudur. Bu bölge enfeksiyonları genellikle viraldir. Antibiyotik kullanmadan  semptomatik tedavi ile genelde kendiliğinden iyileşir. Eğer genizden koyu renkli akıntı görürse ve ateş varsa o zaman antibiyotik kullanımı değerlendirilir.
2-Tonsillit: bademcik iltihabı.
Tonsillitte bademcikler sadece kızarık olabilir, ya da üzeri beyaz renkli iltihap olabilir.   Hafif  kızarık  olması  daha çok  viral enfeksiyonlarda görülür. Bademciklerin üzerinde  beyaz  iltihaplar görülürse bu durum daha çok streptokok ( halk arasında beta mikrobu denilen) enfeksiyonuna bağlıdır. Bu durumda boğaz kültürü almak gerekir, eğer kültür pozitif gelirse 10 gün boyunca penisilin tedavisi uygulanmalıdır. Tedavi edilmesse ya da eksik tedavi yapılırsa kalp eklem romatizması riski vardır. Epstein-Barr  virüsü  (EBV) enfeksiyonları bademciklerde beyaz renkli iltihaba sebep olabilir. Halk arasında öpücük hastalığı da denilir.  antibiyotikten  3  gün sonra halen düzelme yoksa şüphelenilir, bazı  özel  kan  testleri ile tanı konur.
3- Larenjit:
Krup ismi de verilir. Larinks  dediğimiz  ses  tellerinin enfeksiyonudur, genellikle viraldir  gece  yarısı  aniden  köpek  havlar gibi  tipik bir  sesli öksürük ile başlar. Bu öksürük sesini duymak tanı koydurur. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik gerekli değildir. soğuk buharla, bazen de  kortizonlu ilaçlarla tedavi  edilir. Soğuk havada  dışarı çıkmak ta iyi gelir. Eğer ateş eşlik  ederse ve çocuk toksik ( düşkün ) görünüyorsa o zaman epiglottit  denilen  acil tedaviyi gerektiren bir hastalık olabilir. Hemen doktora göstermelidir.  
 Üst  solunum  yolu  enfeksiyonlarının  %80’i  viraldir, viral enfeksiyonlarda antibiyotikler etki etmez. Semptomatik tedavi yani şikayetlerin azaltılmasına yönelik tedavi yeterlidir. .  Ateş ve ağrı için ateş düşürücü ilaçlar, boğaz  ağrısı için  bol  sıvı tüketmek,  özellikle ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları, C vitamini için bol meyve tüketmek önemlidir.

Peki ne zaman antibiyotik kullanmak gerekebilir?
  • ·         Ateş  sık sık çıkıyorsa, kontrol  altına  alınamıyorsa
  • ·         Bademcik  üzerinde beyaz renkli  iltihap varsa
  • ·         Öksürük on günden uzun sürmüş ise ve koyu renkli burun akıntısı ve geniz akıntısı varsa,
  • ·         Kan  tahlilinde bakteriyel  enfeksiyonu  destekleyen  bulgular  varsa.
  • ·         Krupla  birlikte  yüksek  ateş  var  ve  epiglottit  şüphesi  varsa


No comments:

Post a Comment

aynısefa çiçeği

calendula officinalis: dahili olarak ağiz boğaz agrısında , mide ülserinde harici olarak yara iyilesmesinde kullanılır. boğaz agrısında 1...