Oldukça bulaşıcıdır. Kreşlerde,
okullarda yaz ve sonbaharda salgınlar yapabilir. Çoğunlukla 5 yaşın
altındaki çocuklarda görülür.
Hastalık ateş, boğaz ağrısı
ve iştahsızlık şeklinde başlar.
Ateşten 2-3 gün sonra ağız
içinde ve el ve ayak içinde içi sıvı
dolu döküntüler ile kendini gösterir.
Deri döküntüsü ağız içi afttan bir iki gün sonra görülür, küçük kırmızı noktalar halinde başlar, içi sıvı dolu hale gelir.
Döküntüler ağrılıdır , bazen kaşıntı görülebilir, gövdede ve bez bölgesinde de görülür.
Döküntüler 1 hafta kadar sürebilir.
Deri döküntüsü ağız içi afttan bir iki gün sonra görülür, küçük kırmızı noktalar halinde başlar, içi sıvı dolu hale gelir.
Döküntüler ağrılıdır , bazen kaşıntı görülebilir, gövdede ve bez bölgesinde de görülür.
Döküntüler 1 hafta kadar sürebilir.
Ateş
değişkendir, 39-40 derece ye kadar
çıkabilir.
Hastalığın geç döneminde tırnaklar kendiliğinden
düşebilir.
Özellikle küçük çocuklarda
ağız içindeki aftlara bağlı olarak beslenme güçlüğü görülebilir.
Hastalıktan
korunmak için el temizliğine dikkat etmek gerekir, özellikle tuvaletten sonra
veya bez değiştirdikten sonra mutlaka el yıkamak, çocukların kullandığı tüm malzemelerin ve oyuncakların temizliğini ve
dezenfeksiyonunu sağlamak önemlidir. Hastalara sarılmak , öpmek gibi yakın
temastan ve ortak eşya kullanımından kaçınmak gerekir.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur.
Antibiyotik kullanmak gereksizdir.
Ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılabilir.
Antibiyotik kullanmak gereksizdir.
Ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılabilir.
Ağız yaralarına özel solusyonlar kullanılabilir.
Bağışıklığı
güçlendirmek için vitamin ve çinko desteği yapılabilir,
Beslenmede dikkat edilecek noktalar:
Ağiz içi
aftlarda nasıl beslenmeli?
YASAKLAR: bisküvi,
kızarmış ekmek, havuç gibi sert ve sivri gıdalardan kaçınılmalı, turunçgiller portakal, mandalina, greyfurt, limon
ve suları , domates gibi asidik yiyecekler ,turşu, tuz ve baharatlı besinler, çok soğuk ya da sıcak besinler.
Neler
verilebilir?
-çorba, özellikle tarhana çorbası probiyotik içermesi
açısından da besleyici değeri yüksektir.
-yoğurt, ayran
-yoğurt, ayran
blenderda hazırlanmış süt+ muz+ bal + bisküvi
-baklagiller,
-fırında pisirilmiş meyve (armut elma..)
-meyveleri blenderdan gecirilmiş, az şekerli koyu kıvamlı komposto
-baklagiller,
-fırında pisirilmiş meyve (armut elma..)
-meyveleri blenderdan gecirilmiş, az şekerli koyu kıvamlı komposto
Tedavi:
Karbonatlı su ile gargara:
* 1çay bardağı ılık su içine 1çay kaşığı karbonat ile günde 2-3 kez ağız içi temizliği yapılır
* 1çay bardağı ılık su içine 1çay kaşığı karbonat ile günde 2-3 kez ağız içi temizliği yapılır
* propolis
* Karadut şurubu ile gargara
* B vitamini: özellikle yeşil yapraklı taze çiğ sebzelerde ya da ilaçların içinde bulunur-Çay: içerdiği tanninler nedeniyle yara iyileştirici etkisi vardır. küçük çocuklarda poşet çayı 60 saniye aftın üzerinde tutmak fayda sağlayabilir..
* Büyük çocuklarda buzlu su ağrıyı hafifletir.
* B vitamini: özellikle yeşil yapraklı taze çiğ sebzelerde ya da ilaçların içinde bulunur-Çay: içerdiği tanninler nedeniyle yara iyileştirici etkisi vardır. küçük çocuklarda poşet çayı 60 saniye aftın üzerinde tutmak fayda sağlayabilir..
* Büyük çocuklarda buzlu su ağrıyı hafifletir.
Doktorunuzun önereceği özel ağız içi sprey ve kremler.
No comments:
Post a Comment